Uže za trening

Val za valom - užad za trening, za funkcionalni trening

Trening sa užetom je specijalni oblik funkcionalnog treninga – dugo uže za trening fokusira se na izdržljivost, snagu i koordinaciju. A budući da užad nije fiksna oprema za vježbanje, svako će ponavljanje biti nešto drugačije. Učinkovit trening može se odraditi u vrlo kratkom vremenu i uz puno zabave i dinamike.

Što je to zapravo užad za trening?

Užad za trening predstavlja užad, koja zahvaljujući svojoj dužini i debljini ima određenu težinu, što ih čini idealnim objektom za trening. Za razliku od običnih užadi, užad za trening ima gumiranu ručku, tako da se ne odmotavaju i udobna su za držanje.

Kako funkcionira vježbanje užetom za trening?

Zadatak vježbača je zamahnuti užetom i održavati ga u pokretu. Međutim, u praksi to nije tako jednostavno kao u teoriji, budući da uže za trening razvija vlastitu dinamiku zbog svog oblika vala i tromosti mase. Stabilnost se može postići samo u stojećem položaju, što zahtijeva čvrsti čučanj. Kako se uže ne bi istrgnulo iz položaja u sredini tijela, jezgra tijela mora kontrolirati pokrete tijekom svake vježbe. Užad za trening istovremeno trenira snagu tijela, mišiće ruku, izdržljivost snage, stabilnost nogu i kardiovaskularni sustav.

Najbolje vježbe za užad za trening - ove vježbe su ključ uspjeha treninga

Užad za trening nudi mogućnost izvođenja različitih vježbi, koje ovise o vašoj tjelesnoj težini, težini užadi i, naravno, vlastitim zahtjevima. Klasične vježbe, kao što su naizmjenični valovi na podu ili power slam su dio svakog intenzivnog treninga sa užetom. Budući da ove vježbe vrlo dobro ilustriraju snagu vježbanja s užetom za trening - visoka razina napora može se postići sa samo nekoliko ponavljanja i u vrlo kratkom vremenu. I, kao što se kod funkcionalnog treninga podrazumijeva, tijelo se trenira kao cjelina, jer svaki impuls snage mora biti koordiniran i usklađen, od vrhova stopala do šaka.

Kupnja prikladnog užeta za trening

Pri kupnji užeta potrebno je voditi računa o težini i dužini, koje su naravno ovisne jedna o drugoj. Postoje i različite debljine užeta, koje također utječu na težinu. Što je uže duže, to je trening teži. Duljinu užeta potrebno je prilagoditi dostupnom prostoru i samom vježbaču, tako da je moguće pravilno izvoditi zamah. Kratka užad (dužine oko šest metara) uglavnom je namijenjena za korištenje u fitness studijima, dok je duža užad (12-15 metara) idealna za vanjsku upotrebu.

Što je potrebno za trening užetom?

Dodatna oprema za trening fitness užetom nije potrebna, potrebno je samo učvršćivanje užeta. Za to su prikladne prečke nogometnih golova ili stupovi javne rasvjete, jarboli ili drveće. Važno je da sidreni stup ima visoku stabilnost. Osim toga, optimalan je što ravniji pod (betonski, drveni ili vinilni), kako bi se vibracije ravnomjerno primale i prenosile. Na primjer, na mekšoj travi dinamika vježbi (npr. power stroke) je smanjena, tako da je tu teško pronaći pravi ritam.

Užad za trening, za veću izvedbu

Bilo da se radi o snazi, brzini ili napetosti tijela – užad za trening savršena je oprema za funkcionalne treninge, koji su zahtjevni i dinamični. Za intenzivne performanse, kratko znojenje ili naporan HIIT trening, teško da postoji bolji partner od teške užadi za trening.

Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova
Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova