3-godišnje jamstvo 14 dana za povrat robe

Rashlađivači zraka

Rashlađivači zraka

Rashlađivači zraka se često zamijenjuju za klima uređaje, ali se temelje na potpuno drugačijem principu. Ljeti, za vrijeme vrućih dana, lagano pružaju osvježenje raspoređivanjem hladnog zraka po prostoriji. Rashlađivači zraka spajaju ventilator i mini klimatizaciju u jednom uređaju. Glavnim prednostima rashlađivača su niska potrošnja energije, mala težina i visoka mobilnost. Ako želite naći onaj pravi rashlađivač potrebno je u obzir uzeti određene kriterije, kako biste si tijekom ljeta pružili ugodno i hladno iskustvo.

Kako radi rashlađivač zraka?

Klasični klima uređaji rade korištenjem i stvaranjem otpadne topline, koje prolazi krugom za hlađenje. Rashlađivač zraka je tip ventilatora sa dodatnim sustavom hlađenja, koji se temelji na opskrbi ledom ili hladne vode.

Najveća razlika između klima uređaja i rashlađivača zraka je u tome što rashlađivač zraka ne koristi rashladno sredstvo. Snažan ventilator usisava zrak na stražnjoj strani uređaja i puše ga smjerom prema naprijed. Unutar uređaja je spremnik koji može biti napunjen ledenim kockama ili komadima leda, koji su bili zamrznuti u zamrzivaču. 

Za vrijeme rada zrak cirkulira kroz rashladnu bateriju i hladi se. Hladniji zrak prolazi kroz prednju stranu uređaja u prostoriju. Rezultatom je smanjena temperatura u prostoriji, ali učinak je nešto slabiji nego kod klimatizacije. Umjesto pakiranja leda, može se napuniti hladnom vodom, ali učinak je slabiji.

Rashlađivač zraka ispunjava svoju svrhu dok se led ne rastopi – zatim nastavlja raditi kao normalni ventilator, dok se vrećice sa ledom ili hladnom vodom opet ne napune.

Za razliku od klima uređaja, hladnjak povećava vlažnost zraka u prostoriji, što je pozitivno za organizam. Vaša sluznica ostaje vlažna, tako da će se rizik od prehlade u ljetnim mjesecima sniziti.

Ispušne cijevi – da ili ne?

Tko želi kupiti rashlađivač zraka, može to učiniti bez kupnje dodatne opreme. Uređaj ne proizvodi otpadnu toplinu i stoga može biti sješten u prostoriji kao ventilator. Spasit će vas neugodnog spajanja ispušne cijevi kroz prozor, no učinkovitost hlađenja je niža nego kod klima uređaja.

Koje su prednosti rashlađivača zraka?

Mobilni rashlađivači zraka se koriste bilo gdje i mogu biti brzo premješteni iz jedne prostorije u drugu. Za razliku od klimatizacije su mobilni i vrlo jednostavno se premještaju. To je zato što rashlađivači zraka nemaju kompresor i sastoje se od laganih dijelova, kao što je plastika.

Odsutnost kompresora je također veliki plus ako se radi o buci: mobilni rashlađivači zraka rade vrlo tiho i mogu raditi tijekom noći. Neće čak biti problema u obiteljskim kućama ili stanovima sa rashlađivačem zraka. Razina buke je u granicama normalnog ventilatora, ili nešto viša pod uvjetom da je rashlađivač zraka opremljen vrlo snažnim ventilatorom.

Još jedna prednost je niska potrošnja energije. Dok klimatizacije često koriste više od 1000 W za sat, rashlađivači zraka su štedljivi, a u potrošnji energije su djelomično na razini jače žarulje. Najsnažniji argument za kupnju rashlađivača zraka je prilično niska cijena, dok klimatizacijski sustavi zahtjevaju mnogo veći proračun.

Zanimljiva svojstva rashlađivača zraka

Rashlađivači zraka imaju neka zanimljiva svojstva, koja često ne prepoznajemo na prvi pogled, zato što su nekada nazivane rashlađivačima drugog razreda. Ali oni su univerzalniji nego što očekujete: ventilator se može postaviti u nekoliko stupnjeva, tako da možete proizvesti željeni učinak hlađenja. Osim toga večina rashlađivača ima i funkciju grijanja, koja će grijati za vrijeme hladnih dana. Dok su pogodnosti klimatizacije ograničene na ljetne mjesece, kvalitetan rashlađivač zraka možete koristiti cijelu godinu.

Rashlađivači zraka će bez problema rashladiti male prostorije, dok bi se za velike prostore trebala koristiti klimatizacija. Mobilni rashlađivač zraka ima prerađen filtracijski sustav kako bi stalno održavao čisti zrak. Pelud nema šanse, pa je rashlađivač pogodan za ljude sa alergijama.

Rashlađivač zraka sa ionizatorom

Tko želi kupiti rashlađivač zraka, taj bi trebao razmotriti uređaj sa ionizatorom. Radi se o specjalnom zračnom filteru, koji komponente zraka – molekule – ionizira. Uređaj stvara veliki broj negativno nabijenih iona. Oni imaju sposobnost vezati na sebe štetne tvari i čestice. U cijelosti možemo reći, da je zrak očišćen od zagađenih tvari.

Rashlađivač zraka sa ionizatorom se bori protiv širenja gljivica, neugodnih mirisa, grinja i virusa. Čisti zrak možete također osjetiti, zato što hladan zrak sa ionizirajućom tehnologijom odstranjuje teške i pljesnjive mirise, na primjer iz podruma ili skladišta.

 
Vrh stranice