Popluni

Kupnja popluna: Što trebate znati

Deke se izrađuju u različitim veličinama i s različitim šavovima. Hoćete li u njima dobro spavati, uglavnom ovisi o materijalu. Općenito, pokrivač bi trebao biti oko 30 cm duži od vas. Ako ste viši od 1,80 metara, deka od dva metra vam vjerojatno neće biti dovoljna. Bolje je odabrati pokrivač dužine 2,20 metara. U nastavku teksta saznat ćete u kojim veličinama su popluni dostupni i koje kriterije još trebate uzeti u obzir pri kupnji.

Koje su veličine pokrivača?

Deka od 135x200 (tj. centimetara) smatra se standardnom veličinom za jednu osobu u Njemačkoj. Ako spavate u krevetu za jednu osobu i cijenite udobnost, preporučamo odabir deke 155x200. Ako vaša visina prelazi 1,80 metara, kao što je gore navedeno, deka 155x220 pružit će vam veću udobnost.

Njemačka standardna veličina pokrivača za bračne krevete je 200x200. Ako imate bračni krevet veće širine, bolje je kupiti deku 240x220.

Kako veličina pokrivača utječe na udobnost spavanja?

Ne treba svatko king size poplun 240x220. Ipak, točna veličina deke važan je kriterij pri kupnji jer ima značajan utjecaj na kvalitetu vašeg sna. Na primjer, imate li tendenciju da se puno krećete tijekom sna? Ako je model premali, možete se probuditi bez pokrivača. U ovom slučaju, veća verzija poput deke 135x200 dobar je izbor.

Osim toga, položaj spavanja igra presudnu ulogu pri kupnji deke. Volite li se više protezati u krevetu? Za to vam je potrebna najduža moguća deka koja odgovara ovom položaju. Ili vam je draži položaj usnulog embrija sa skupljenim nogama? Poplun ovdje može biti malo kraći.

Kupnja popluna: najvažniji kriteriji

Kao što vidite, pri kupnji deke treba obratiti pažnju na razne detalje. Najvažniji kriterij kupnje su vaše individualne potrebe, jer svatko slaže svoj krevet po vlastitoj zamisli. Kada kupujete novu navlaku za krevet, preporučljivo je uzeti u obzir sljedeće točke:

  • Veličina kreveta
  • Veličina i opseg vašeg tijela
  • Položaj za spavanje
  • Potreba za toplinom
  • Opremljenost posteljinom

Ako razmišljate o prelasku na veću plahtu, provjerite u ormaru za posteljinu koje plahte već imate. Promjena veličine pokrivača znači da ćete možda morati kupiti dodatnu odgovarajuću posteljinu.

Pitanja

Čime su deke punjene?

Perje i paperje, prirodni materijali poput ovčje vune ili devine dlake, svila, sintetička i prirodna vlakna - sve su to moguća punjenja za deke. Među prirodnim vlaknima najpopularniji je pamuk jer je prozračan, dobro upija vlagu i tako osigurava ugodan san.

Koji su popluni prikladni za alergičare?

Postoje ljudi koji su alergični na grinje. Kako bi se spriječilo taloženje grinja, pokrivač bi trebao biti periv na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva Celzijusa. Prikladna punjenja su liocel, pamuk i bambus.

Zašto su popluni prošiveni?

Prošivanjem se fiksira punjenje u koricama. To znači da se ne može slobodno kretati i deka svugdje ostaje iste debljine.
Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova
Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova