3-godišnje jamstvo 14 dana za povrat robe

Odvlaživači zraka

Odvlaživači zraka

Čovjek je ovisan o svježem zraku, kako kod kuće, tako i na poslu. Interijeri s prilično velikom vlagom zraka mogu biti vrlo stresni za organizam. Problematične su i mrlje te materijalna šteta uzrokovana korozijom. Pravi lijek za to su odvlaživači, koje imamo na raspolaganju u raznim verzijama i za svaku potrebu.

Kako funkcionira odlaživač zraka?

Zadatak odvlaživača zraka je smanjenje udjela kondenzirane vode u zraku te stvaranje ugodnije klime u svim vrstama interijera. S kvalitetnom opremom je moguće podešavanje željenih vrijednosti na način da se uređaj automatski uključuje i isključuje prema zadanim vrijednostima vlage. Za vrijeme rada topliji zrak prolazi kroz element za hlađenje u odvlaživaču, na način da kapljice vode kaplju i prikupljaju se u za to predviđen spremnik, koji je potrebno s vremena na vrijeme isprazniti. (otpadnu vodu pri tome možete iskoristiti npr. za zalijevanje cvijeća.) Zrak koji izlazi iz odvlaživača je potom suh.

Razlike između odvlaživača

Pri kupnji odvlaživača naići ćete na zaista široku ponudu raznih modela s različitim izvedbama. Za jednostavno uklanjanje vlage u malim prostorijama, u kojima nastaje samo mala količina vode, dovoljan je jeftiniji mini odvlaživač, pri čemu je i potrošnja energije bitno niža. Ukoliko postoji realna potreba za kompleksnijim modelom, tu na red dolaze odvlaživači s kompresorom. Velikom prednošću u odnosu na mini odvlaživače je visoki kapacitet i izrazito brza cirkulacija zraka. U slučaju vrlo teškog i mokrog zraka je ovo bolja alternativa. Visoka izvedba odrazit će se na cijenu, kao i na potrošnju energije. Osim toga, kompresor proizvodi povećanu razinu buke. Ovaj tip odvlaživača se, stoga, ne koristi često u kućanstvima, već u velikim prostorima.

Zašto imati odvlaživač zraka uvijek pri ruci?

Prilično visoka vlaga zraka može biti konstantan problem. Prvi simptomi su npr. zamagljeni prozori, ustajali zrak te mrlje na zidovima. U mnogim slučajevima je moderna arhitektura suvremenih zgrada odgovorna za zaštitu od prekomjerne vlage. Ponekad se može dogoditi potpuna suprotnost, budući da su noviji prozori i betonske konstrukcije obično jako dobro izolirane, tako da zdovi „ne dišu“ dovoljno, a time je otežana cirkulacija zraka. Vlaga se može prikrasti u zgradu već prilikom izgradnje. U početnoj fazi izgradnje su zidovi konstantno izloženi vremenskim prilikama, pri čemu se vlaga taloži u raznim materijalima, ponegdje i dubinski. To isto vrijedi i npr. kod poplava i kod puknuća cijevi ili cjevovoda u kući. S odvlaživačem visoke izvedbe možete uspješno ukloniti vlagu u interijeru, pa čak i u podrumima s visokim udjelom konstantne vlage.
Nažalost, kada prikladno provjetravanje nije moguće, dolaži do taloženja vlage, što se posebno vizualno odražava na glatkim i hladnim površinama u obliku kondenzacije. Općenito vrijedi pravilo da vlaga zraka ne bi trebala prelaziti vriednost od cca 50% pri prosječnoj temperaturi prostorije od 20 °C. Pri visokoj vlagi moguća je pojava gljivica i plijesni na zidovima, što može bitno ugroziti vaše zdravlje u smislu alergija i drugih oboljenja, poput oboljenja dišnih puteva i sl. Prevencija protiv gljivica i plijesni korištenjem odvlaživača je, dakle bitna ne samo za sprečavanje eventualnih visokih troškova uklanjanja istih, ali i za zaštitu protiv štetnih tvari za vaše zdravlje.

Vrh stranice