Šipke za zgibove

Odaberite
Sortiraj po
22 Rezultati za "Šipke za zgibove"
Filter i vrsta
Šipke za zgibove

Pronađite prikladnu šipku za zgibove

Zgibovi na šipci su zahtjevni te zajedno sa sklekovima spadaju među najučinkovitije vježbe treningasnage. To je dovoljan razlog za redovito vježbanje zgibova. Ako želite vidjeti brze rezultate, ali ne možete ići u teretanu svaki dan, razmislite o nabavci vlastite šipke za zgibove za kućnu upotrebu.

Kako odabrati odgovarajuću šipku za zgibove? Iako ne postoji jednoznačan odgovor, u nastavku ćemo opisati različite modele i značajke, kako bismo vam malo olakšali potragu za prikladnom šipkom za zgibove za vas.

Kupnja šipke za zgibove: što uzeti u obzir?

Postoji mnogo različitih vrsta šipki za zgibove. Izbor je velik, dostupne su šipke za zgibove za zidnu i stropnu montažu, šipke za zgibove za montažu na okvir vrata, šipke s različitim mogućnostima hvatova, različite nosivosti, šipke različitih veličina i različitih materijala. Stoga je poželjno prije kupnje šipke za zgibove dobro razmotriti svoje zahtjeve te provjeriti ispunjava li ih odabrana šipka za zgibove.

Na primjer, ako imate malo prostora na zidu, možda će za vas biti prikladnija šipka za zgibove za montažu na strop. Ako stavljate naglasak na dizajn, potražite ekstravagantne šipke za zgibove, jer i ovdje možete pronaći prave dragulje, koji će se zajamčeno uklopiti u svaki interijer. Također je vrlo smisleno birati šipke prema njihovim mogućnostima proširenja. Na primjer, vrlo su praktične neke zidne ili stropne šipke za zgibove, na koje možete pričvrstiti drugu opremu za vježbanje, poput visećeg fitness sustava ili boksačke vreće.

Koje su razlike između šipki za zgibove?

Postoji mnoštvo različitih šipki za zgibove, i to je dobra stvar, jer upravo različite mogućnosti pričvršćivanja i hvatova čine trening na šipci tako učinkovitim. Najčešće se u kućanstvima koriste šipke za montažu na zid, strop ili vrata. Šipka za montažu na okvir vrata može se jednostavno pričvrstiti, bez potrebe bušenja. Šipka se pričvršćuje na okvir vrata zavrtanjem, što omogućuje montažu bez bušenja.

Međutim, potrebno je istaknuti da je nosivost i varijabilnost hvatova niža kod ove varijante. Drugačija je situacija kod zidnih šipki za zgibove: montaža je nešto zahtjevnija, ali riječ je o najsigurnijoj i najučinkovitijoj vrsti šipki. Zašto? Ove šipke često omogućuju niz različitih hvatova te samim time mnogo raznovrsniji trening u odnosu na šipke za montažu na vrata. Također je potrebno spomenuti stropnu šipku za zgibove.

Kao što i sam naziv govori, šipka se montira na strop. Ova je varijanta vrlo slična zidnim šipkama. Vrlo je važno pravilno montirati šipku, kako bi bila dovoljno stabilna i izdržljiva. Stropne šipke imaju jednu prednost u odnosu na zidne: štede prostor i mogu se montirati u sredini prostorije. To ima veliku prednost: trening se može nadopuniti izvođšenjem raznih drugih vježbi, poput privlačenja koljena, za jačanje trbušnih mišića.

Koje su mogućnosti hvatova na šipkama za zgibove?

Tehnika hvata je raznolika kao i montaža. Obično razlikujemo četiri vrste hvata: uski i široki hvat, donji i gornji hvat. Ovisno o vrsti hvata, trening može varirati i mogu biti uključeni različiti mišići. Uskim hvatom uglavnom se vježbaju prsni mišići, latissimus i biceps. Široki hvat cilja leđne mišiće. Za više informacija o različitim vrstama hvatova pogledajte naš vodič za vježbe na šipki za zgibove.

Kako pričvrstiti šipku za zgibove?

Montaža prije svega ovisi o vrsti šipke za zgibove. Kao što je gore opisano, modeli se razlikuju ne samo po svojim funkcijama, već i po montaži. Kod svih šipki za zgibove je važno da su pravilno pričvršćene prema uputama za uporabu. Osim montaže, treba obratiti pozornost i na sigurnosne upute, poput maksimalne nosivosti. Pogotovo ako koristite dodatne utege u obliku prsluka s utezima ili pojaseva. Naš savjet: tijekom prvog treninga zamolite drugu osobu da prati vaše vježbanje, kako biste se uvjerili da je sve na svom mjestu.

Koje su vježbe slične zgibovima i koje su njihove varijacije?

Zgibovi su obično dio treninga za gornji dio tijela. To znači da je pozornost obično usmjerena na ruke, prsa i leđa. Unatoč tome se klasični zgib može lako modificirati promjenom tehnike hvata, a ovisno o vrsti hvata, mogu biti uključene i druge mišićne skupine. Na primjer, uski donji hvat predstavlja dodatno opterećenje za biceps. Što je hvat širi, to više uključuje leđne mišiće.

Ako pritom u vježbu uključite noge, primjerice njihovim ispruženjem ili savijanjem, aktiviraju se i trbušni mišići. Visenje na šipki za zgibove je također popularna vježba. Za razliku od gore opisanih vježbi, manje se koristi za izgradnju mišića, više za mobilnost i prevenciju zdravlja. Svakodnevno visenje na šipci oslobađa napetost i blokadu u kralježnici, jača stisak i otvara zglobove ramena.

Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova
Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova