Plyo boxevi

Plyo boxevi: funkcionalni trening cijelog donjeg dijela tijela

Plyo box se koristi za skokove – ali ne samo to. Sve korake vježbanja, koji se inače izvode na steperu ili stepenicama, mogu se izvoditi i na boxu. Tempo se smanjuje, amplituda pokreta se povećava. Utezi u rukama mogu dodatno pojačati intenzitet. Plyo boxevi predstavljaju jednostavnu opremu za svestrani funkcionalni trening.

Skokovi s boxom i bez: razlike

Skokovi s mjesta vrlo su intenzivna vježba: uključuje sve mišiće na nogama. Privučete li koljena prema prsima, istovremeno ćete vježbati mišiće trupa, fleksore kuka i trbušne mišiće. Već nekoliko ponavljanja ubrzava puls. Razlika između skokova na box i skokova bez boxa je u doskoku: ako skačete na tlu, potrebno je svjesno amortizirati doskoke i obratiti veliku pozornost na držanje tijela. U protivnom postoji opasnost od ozljeda zglobova koljena i intervertebralnih diskova. Doskok na boxu je lakši: ako je visina doskoka veća od visine s koje ste skočili, automatski ćete održati leđa ravno, a koljena savijena. Osim toga, potrebno je apsorbirati mnogo manje energije. Skakanje s boxa natrag na tlo je jednostavno - štedljivo prema zglobovima. Još jedna prednost boxa je u tome što osigurava ravnomjernost skokova. Ako skačete na box, nećete započeti skakati previsoko niti ćete popustiti u zadnjih nekoliko ponavljanja.

Koje vrste plyo boxeva postoje?

Ako želite kupiti box online, potrebno je uzeti u obzir dvije stvari: materijal i veličinu.

  • Najjednostavniji plyo boxevi su čvrsti drveni sanduci, koji su iznutra ojačani, tako da izdrže skok. Osim toga, svaki kvalitetni box treba imati dovoljno veliku bazu, kako se ne bi prevrnuo. Drveni sanduci su praktični, lako se održavaju i vrlo su izdržljivi.
  • Podstavljeni boxevi (sof plyo boxevi) pomažu početnicima savladati strah od skakanja: ako skok ne uspije, potkoljenice skakača su zaštićene od ozljeda. Stoga je mozgu lakše započeti s mekanim plyo boxevima.
  • Neke teretane koriste plyo boxeve s metalnim okvirom.

Kupnja plyo boxa - koju veličinu odabrati?

Odgovarajuća veličina boxa ovisi o dvije stvari: veličini vašeg tijela i planiranim vježbama. Većina sanduka može se rotirati, tako da je moguće prilagoditi visinu.

  • Ravni boxevi (15 cm) koriste se u funkcionalnom treningu za kratke, brze skokove i za tzv. step vježbe, gdje se noge kreću jedna za drugom.
  • 30 cm je visina skoka za početnike. Ova visina se također koristi u naprednoj verziji step vježbi.
  • Uobičajena visina za odrasle je 45 cm.
  • Box visine 60 cm koriste napredni korisnici ili vrlo visoki sportaši.
  • Zahvaljujući setu plyo boxeva različitih veličina, možete podešavati zahtjevnost i organizirati raznovrstan trening.

Njega: za dugi životni vijek boxa

Održavanje drvenog sanduka nije zahtjevno: ako je onečišćen, samo ga obrišite i gotovo. Na drveni box možete skakati sa ili bez tenisica.

Podstavljeni plyo boxevi se također mogu brisati. Kućište je izrađeno od PVC-a. Nakon godina korištenja, pjenastu ispunu će možda biti potrebno zamijeniti; u tu svrhu se podstava može otvoriti patentnim zatvaračem.

Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova
Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova