3-godišnje jamstvo 14 dana za povrat robe

Otočne kuhinjske nape


Otočna kuhinjska napa: moderno rješenje za ventilaciju, za vaš kuhinjski otok

U svijetu kuhinja postoji širok izbor aparata i uređaja, koji kuhanje i pripremu hrane čine lakšim i ugodnijim. Jedan od tih uređaja je otočna kuhinjska napa. Ne samo da pruža učinkovito rješenje za uklanjanje mirisa, pare i masnih čestica, već kuhinji daje moderan i atraktivan dizajn. Ovdje ćete saznati sve što trebate znati o otočnim kuhinjskim napama, njihovim različitim vrstama, značajkama i važnim savjetima za vašu odluku o kupnji.

Dostupni su sljedeći tipovi otočnih kuhinjskih napa

Otočne kuhinjske nape dostupne su u raznim izvedbama, koje se razlikuju po funkcionalnosti i dizajnu. Evo nekih od najčešćih vrsta:

  • Otočna kuhinjska napa: Ova vrsta otočne nape montira se izravno iznad kuhanjskog otoka te izvlači paru, mirise i masne čestice kroz ispušnu cijev. Izuzetno je učinkovita i pogodna za veće kuhinje.

  • Otočna kuhinjska napa s recirkulacijom: Ova varijanta usmjerava usisivani zrak kroz filter za masnoću i filter s aktivnim ugljenom te ga zatim očišćenog vraća u prostoriju. Idealna je za prostorije u kojima nije moguće ili poželjno koristiti sustav za odvod zraka.

  • Slobodno viseća kuhinjska napa: Ovi slobodno viseći modeli su estetski elegantni i nude veliku fleksibilnost u pogledu postavljanja. Dostupni su u različitim izvedbama i materijalima te mogu biti opremljeni ispušnim i recirkulacijskim sustavima.

  • Otočna napa: Opći pojam "otočna napa" u osnovi uključuje sve navedene varijante i općenito se odnosi na nape, koje se postavljaju iznad kuhinjskog otoka.

Kako funkcionira otočna kuhinjska napa

Glavna funkcija kuhinjske nape je učinkovito uklanjanje mirisa, pare i čestica masnoće tijekom kuhanja. Istodobno osigurava ugodnu klimu u prostoriji te sprječava taloženje masnoće i prljavštine na kuhinjskom namještaju i drugim površinama. Moderne otočne kuhinjske nape također su često opremljene različitim razinama brzine, kako biste mogli prilagoditi usisnu snagu dotičnom procesu kuhanja. Neki modeli također imaju integrirano osvjetljenje, kontrolu na dodir ili funkciju tajmera, što kuhanje čini još praktičnijim.

Što biste trebali uzeti u obzir pri kupnji otočne kuhinjske nape

Ako želite kupiti otočnu kuhinjsku napu, najprije razmislite je li za vašu kuhinju prikladniji sustav ekstrakcije ili recirkulacije. Uzmite u obzir prostorne uvjete i osobne preferencije. Veličina i snaga nape trebaju odgovarati veličini kuhinje i vašim kuharskim navikama. Također potražite i druge značajke, koje olakšavaju korištenje i odgovaraju vašim potrebama. Dizajn i materijal otočne kuhinjske nape također igraju ulogu u osiguravanju skladnog uklapanja u vašu kuhinju. Preporuča se usporediti različite modele i proizvođače, kako biste pronašli najbolju kvalitetu i vrijednost za uloženi novac.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Koliko visoko bi otočna kuhinjska napa trebala visjeti iznad ploče za kuhanje?

U pravilu bi trebala visjeti 65-75 cm iznad električne ili indukcijske ploče za kuhanje i 70-80 cm iznad plinske ploče za kuhanje. Svakako slijedite upute proizvođača, jer se mogu razlikovati.

Koja je razlika između ispušnih i recirkulacijskih sustava za otočne nape?

Ispušni sustavi usisani zrak, neugodne mirise i čestice masnoće ispuhuju van kroz ispušnu cijev, dok otočna napa s recirkulacijom usisava zrak kroz filter za masnoću i filter s aktivnim ugljenom i zatim ga čistog vraća u prostoriju. Ispušni sustavi su općenito učinkovitiji, dok su recirkulacijski sustavi fleksibilniji u smislu ugradnje.

Koliko često treba čistiti ili mijenjati filter otočne kuhinjske nape?

Filtre za masnoću treba redovito čistiti, kako bi se održala njihova učinkovitost. Metalni filteri često se mogu prati u perilici posuđa, dok je druge vrste filtera potrebno prati ručno. Filtre s aktivnim ugljenom koji se koriste u recirkulacijskim sustavima treba mijenjati svakih 3-6 mjeseci, ovisno o upotrebi.

Vrh stranice