3-godišnje jamstvo 14 dana za povrat robe

Mali ili veliki staklenik: savršena zaštita za vaše biljke

Staklenik je san svakog vrtlara. Omogućuje cjelogodišnji uzgoj voća i povrća, te oplemenjivanje bilja. Štiti od vjetra i vremenskih prilika, štiti od štetnika i osigurava idealne uvjete za rast. Koji staklenik odgovara vama i vašim potrebama? U ovom ćete članku saznati sve što trebate znati o staklenicima: od različitih vrsta staklenika, do savjeta za kupnju i često postavljanih pitanja.

Dostupne su ove vrste staklenika

Na raspolaganju je veliki izbor staklenika, prema vašim preferencijama:

  • Staklenik: Ovaj staklenik je obično veće konstrukcije, koja zauzima vlastiti značajni prostor u vrtu. Nudi dovoljno prostora za biljke i dostupan je u različitim veličinama.

  • Mali staklenik: Mali staklenik idealan je za male vrtove ili balkone. Obično ne mjeri više od 2 do 4 kvadratna metra i obično se sastoji od aluminijskog okvira i plastičnog vrha.

  • Unutarnji staklenik: Za ljubitelje biljaka bez vrta, staklenik za interijer idealno je rješenje. Može se postaviti u bilo koju prostoriju u kući i obično nije veći od 1 četvornog metra.

  • Mini staklenik: Zahvaljujući njemu, možete stvoriti mali komad vrta čak i u najmanjem prostoru, na primjer na prozorskoj dasci. Nije veći od 50 cm i izrađen je od stakla ili plastike.

Za što se koristi staklenik

Ne samo voće i povrće, već i biljke kao što su orhideje ili rajčice, mogu se uzgajati u stakleniku tijekom cijele godine. Podesiva temperatura i zaštićeno okruženje omogućuju optimalne uvjete za uzgoj biljaka. Osim toga, biljkama pruža idealne uvjete za prezimljavanje, štiteći ih od hladnoće i mraza. Još jedna prednost je zaštita od štetnika, poput puževa ili gusjenica. To omogućuje biljkama da rastu i napreduju u zdravom okruženju. Staklena kućica je, stoga, vrijedan alat za sve ljubitelje biljaka, koji svoj vrt žele koristiti tijekom cijele godine.

Što biste trebali uzeti u obzir pri kupnji staklenika

Prije kupnje staklenika razmislite o tome koje su vaše potrebe i koja vam vrsta najbolje odgovara. Treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika:

  • Veličina: Koliko prostora imate na raspolaganju? Mali vrt ili balkon zahtijeva mali staklenik, dok veliki vrt nudi prostor za veći staklenik.

  • Materijal: Staklenici mogu biti izrađeni od različitih materijala, primjerice aluminija, drva ili plastike. Aluminij je robustan i izdržljiv, dok drvo ima prirodniji izgled. Plastika je lagana i lako se čisti.

  • Pozicioniranje: Pozicioniranje staklenika važno je u smislu sunčeve svjetlosti i ventilacije. Treba ga postaviti na sunčano mjesto s optimalnom ventilacijom, kako bi se spriječilo pregrijavanje.

  • Grijanje: Ako želite koristiti staklenik zimi, možda će vam biti potrebno grijanje. Provjerite je li prikladan za to i ima li dovoljno prostora za grijanje.

  • Proračun: Staklenici su dostupni u različitim cjenovnim razredima. Razmislite koliko ste novaca spremni izdvojiti i koji staklenik najbolje odgovara vašim zahtjevima.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Trebam li za to građevinsku dozvolu?

U većini slučajeva, ne. Međutim, postoje regionalne razlike, stoga je potrebno unaprijed se raspitati u svojoj općini.

Koliko često trebam čistiti staklenik?

Kako bi biljke bile zdrave, preporučuje se redovito čišćenje staklenika. Jednom godišnje je potrebno temeljito ga očistiti.

Mogu li uzgajati biljke u stakleniku čak i zimi?

Da, uz grijanje i dobru ventilaciju moguće je uzgajati biljke i zimi.

Vrh stranice