...osigurati prednosti!
Upoznajte fascinantan svijet pušnica i roštilja s pušnicom - vrata u novi svemir prepun kulinarskih užitaka i delicija! Dopustite da vas očaraju čari aromatičnog dima i umijeće dimljenja i roštilja na dimu. U ovoj kategoriji upoznat ćete različite vrste i stilove pušnica i roštilja s pušnicom, saznat ćete koje su funkcije važne, dobit ćete vrijedne savjete za kupnju i odgovore na najčešća pitanja. Krenite na put otkrivanja zavodljivih aroma i očaravajućih okusa!
Pušnice nude mogućnost prirodnog konzerviranja hrane dodavanjem arome dima, što istovremeno hrani daje jedinstveni okus. Dok je proces dimljenja primarno usmjeren na konzervaciju hrane, dodatni bonus je specifični okus. Sve ovisi o pravilnoj kombinaciji temperature, materijala za dimljenje i vremena kuhanja. Bilo da želite pripremati ribu, meso, sir ili povrće - pušnica će vam otvoriti potpuno nove kulinarske horizonte.
Prilikom odabira, važno je voditi računa o vlastitim potrebama i preferencijama. Ako planirate pripremati uglavnom manje količine dimljene hrane i cijenite kompaktno rješenje, klasična pušnica je pravi izbor. Za veće količine ili cijele komade ribe i mesa preporučuje se korištenje komore za dimljenje. Ako želite roštiljati i dimiti hranu bez kupnje dva odvojena aparata, roštilj s pušnicom je idealna kombinacija. Za one, koji vole nježan i sočan okus sporo pečenog mesa, roštilj za dimljenje najbolji je izbor. Uzmite u obzir i raspoloživi prostor te mobilnost - neke je modele lakše transportirati od drugih. Pri kupnji roštilja s pušnicom ne zaboravite obratiti pozornost na materijal i kvalitetu izrade, kako biste mogli dugo uživati u uređaju.
Najbolji materijal pušnice ovisi o vašem osobnom ukusu i hrani, koju planirate dimiti. Obično se koriste bukva, hrast, trešnja, jabuka ili orah. Ne ustručavajte se eksperimentirati s različitim vrstama drva, kako biste pronašli svoj omiljeni okus.
Idealna temperatura varira ovisno o uređaju, materijalu za dimljenje i hrani. Za hladno dimljenje temperatura se kreće od 15 - 25 °C, dok je za toplo dimljenje ciljana temperatura 50 - 85 °C. Tijekom roštiljanja s dimljenjem temperatura je obično u rasponu od 90-130 °C.
Trajanje procesa dimljenja ili roštiljanja ovisi o čimbenicima kao što su temperatura, materijal za dimljenje, hrana i željeni stupanj toplinske obrade. Hladno dimljenje može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, dok je toplo dimljenje obično završeno za 1 do 3 sata. Kod dimljenja proces kuhanja može trajati 4-16 sati ovisno o vrsti mesa i temperaturi.