Kako odabrati vrtni roštilj ?

Lijepi vrt je istinskom dekoracijom svake obiteljske kuće. Osim lijepo pokošene trave i voćaka, neizostavni sastavni dio svakog vrta je i prostor za okupljanje s ognjištem - ili kvalitetnim vrtnim roštiljem. Ako i u vašem vrtu želite pripremiti prostor za okupljanje s obitelji i prijateljima, uz miris pečenog mesa i povrća, odabir pravog roštilja jedna je od ključnih odluka, koja može utjecati na ukupni dojam i atmosferu u vašem vrtu.

Ugradbeni vs. prijenosni

Ova prva odluka je osnova za sve ostalo.

„Ugradbeni roštilj“ ne mora nužno značiti da je u potpunosti nepokretan. Većina roštilja iz naše ponude ima male kotače, koji omogućuju kretanje – poput roštilja Klarstein Gazooka ili Tomahawk. Međutim, s velikim roštiljem se vjerojatno nećete previše kretati. Ostat će na jednom mjestu i sigurno ga nećete spremati u slučaju kiše ili tijekom zime. Stoga je bitno rezervirati mjesto za njega ispod sjenice ili nadstrešnice, kako biste ga zaštitili od vremenskih utjecaja.

Prijenosne roštilje je dovoljno “izvući“ neposredno prije roštiljanja. U kategoriju prijenosnih roštilja spada široka lepeza roštilja, od malih električnih uređaja (poput OneConcept Porterhouse), do srednje velikih roštilja na ugljen ili plinskih roštilja, kao što su nprOneConcept Buttler, ili Klarstein Beef Brisket. Njihova prednost je, naravno, mobilnost, ali zato manja površina za roštiljanje u odnosu na klasični roštilj. Također, potrebno je osigurati odgovarajuće mjesto za skladištenje roštilja, kada ga ne koristite.

Otvoreno roštiljanje ili zatvoreni roštilj?

Pri odabiru otvorenog ili zatvorenog roštilja, možemo postaviti pitanje na drugačiji način: „Želim li roštiljati na prirodni način ili želim imati sve pod kontrolom?“. Upravo u tome je razlika između ove dvije vrste roštilja.

Otvoreno roštiljanje u vrtu možete isprobati odmah na dva načina. Prvi način predstavlja najjednostavniju verziju : roštiljanje iznad ognjišta. Zahvaljujući visećem roštilju i tronošcu, roštiljanje je vrlo jednostavno. Upalite vatru, poslažite jelo i s vremena na vrijeme podignite ili spustite rešetku iznad roštilja, kako biste kontrolirali proces pripreme hrane.Neki viseći roštilji proizvođača Blumfeld (poput npr. Turion) čine uživanciju uz roštiljadu još ugodnijom, zahvaljujući površini za odlaganje marinade i/ili alata. Osim toga, zahvaljujući visokom postolju se ne morate savijati tijekom roštiljanja.

Drugi način predstavlja otvoreni roštilj, čiji je tipični primjer Klarstein Grilkern. Za razliku od roštilja na tronošcu, , otvoreni roštilj vam daje veću kontrolu nad hranom – kontrolom i pomicanjem ugljena možete stvoriti toplije i hladnije zone, za pripremu različitih jela na jednoj gril rešetki.

Naposljetku, tu su roštilji sa poklopcem (Klarstein Hot & Hot), koji se mogu u potpunosti zatvoriti i imaju nekoliko prednosti. Kao prvo, kada je poklopac zatvoren, povećava se temperatura unutar roštilja, čime se hrana priprema brže i ravnomjernije - ali s manje hrskavom korom. Kao drugo, poklopac omogućuje dimljenje hrane. I za kraj, uvijek imate priliku podići poklopac - te pustiti toplini da odradi svoj posao.

Čime ložiti ?

Iako je roštiljanje obično povezano s mirisom drvenog ugljena, danas imamo mnogo drugih mogućnosti. Pogledajmo, koje su prednosti i mane svake od njih:

Drveni ugljen / drvo: klasično gorivo za roštilj ima svoje neosporne prednosti. Roštiljanje na drvenom ugljenu daje hrani nezamijenjivu aromu i okus. Osim toga, dodavanje grančica bilja ili drvenog triješća omogućuje jednostavno dimljenje hrane. Međutim, nedostatak je taj, što za roštiljanje uvijek morate imati spremnu dovoljnu zalihu goriva. Također, ovaj način roštiljanja je pomalo neuredan. Čak i mali Klarstein Micro-Q stvara dovoljno pepela, koji vjetar može raspuhati po cijelom vrtu. Čišćenje roštilja je stoga, također, puno zahtjevnije.

Plin: Roštiljanje na plin je slično tradicionalnoj kuhinjskoj pripremi hrane. Iako hrana pripremljena na plinskom roštilju ne poprima miris dima, zauzvrat ćete imati precizniju kontrolu nad samim procesom roštiljanja. Na primjer, na plinskom rošilju Klarstein Parforce One možete jednostavno upravljati temepraturom putem regulatora, što olakšava pripremu savršenih odrezaka, povrća ili gljiva. Plinski roštilj također omogućuje pečenje na otvorenom plamenu, za postizanje hrskave korice. A gorivo? Roštilj možete spojiti na kućni plinski priključak ili na eksternu plinsku bocu, koju je vrlo jednostavno instalirati.

Struja: Dovoljno je imati električnu utičnicu u blizini i roštiljada može započeti. Ako tražite najjednostavniji i najčistiji način roštiljanja, električni roštilj je definitivno pravi izbor za vas. Zagrijava se u svega nekoliko minuta, a nakon roštiljanja je čišćenje i spremanje pitanje minute. Za razliku od ostalih, gore spomenutih vrsta roštilja, s električnim roštiljem hrana ne dolazi u kontakt s plamenom niti dimom. Stoga su izraženiji prirodni okusi, obogaćeni prirodnom karamelizacijom. Tipični električni roštilj je npr. OneConcept Beef II.

Što bi osim roštiljanja trebao savladati svaki roštilj ?

Roštiljanje ima mnogo varijacija, koje vam mogu pomoći u pripremi izvrsnih jela na jedinstveni način.Bočna pušnica jje samostalni spremnik, koji pomoću drvenih peleta stvara dim za pripremu dimljenih jela na roštilju. Može se koristiti za dimljenje tijekom roštiljanja, ali također i za samostalno sporo dimljenje kobasica ili slanine hladnim dimom. Roštilj s pušnicom Klarstein Dampflok, je idealan primjer, koji je ujedno i istinskom dekoracijom u svakom vrtu.

Okretni ražanj ražanj je idealan za pečenje cijele peradi ili svinjetine. Motor ravnomjerno okreće meso ili druge namirnice (npr. povrće) iznad spremnika s drvenim ugljenom, osiguravajući tako ravnomjernu pripremu sa svih strana.

Još jedna vrsta u obitelji roštilja je moderni roštilj Kamado. Iako je kamado tradicionalna metoda pečenja i roštiljanja u Aziji, kod nas su ovi roštilji još uvijek relativna novost. Zahvaljujući keramičkoj unutrašnjosti, vrlo učinkovito zadržavaju toplinu, za savršeno pečenje mesa. Osim toga, mogu se koristiti i za sporo kuhanje (slowcooking) dinstanje i kuhanje na parizahvaljujući mogućnosti regulacije unutarnje temperature pomoću ventilacijskih otvora.

Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova
Prijava
Molimo unesite Vašu e-mail adresu
Minimalno 6 ili više znakova